Abbadia San Salvatore

Abbadia di Sant'Antimo


Acquapendente


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono

Bagno Vignoni

Bolsena Lago

Bomarzo


Buenconvento

Campagnatico


Castell'Azarra


Castellina in Chianti


Castiglione d’Orcia

Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia

Celleno


Città di Castello

Cività di Bagnoregio


Gaiole in Chianti

Iris Origo

La Foce


Manciano


Maremma


Montalcino


Monte Amiata


Montecalvello

Montefalco


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore

Monticchiello

Monticiano

Orvieto

Parco Naturale della Maremma

Piancastagnaio

Pienza


Prato

Pitigliano


Rocca d'Orcia

Roccalbegna


San Bruzio


San Galgano


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Sinalunga


Sorano

Sovana

Sovicille


Talamone

Val di Chiana

Val d'Orcia

Vetulonia

Volterra
 

             
 

E N G

Collegium Vocale Crete Senesi, in de Chiesa San Francesco in Asciano [1]

 

Walking trails in Tuscany Travel guide for Tuscany
       
   
Muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi
   
   

'Per visibilia ad invisibilia’

 

Het Collegium Vocale Crete Senesi festival is een jaarlijks muziekfestival onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe in de prachtige streek van de Crete Senesi in Toscane. Het Festival Accademia delle Crete Senesi zoals het festival vroeger werd genoemd, werd opgericht door Philippe Herreweghe en heeft in de Toscaanse Crete senesi een overwegend Vlaams publiek.
Op het programma staat een rijke bloemlezing van meesterwerken en onbekende parels uit acht eeuwen muziekgeschiedenis. Concerten vincen plaats in de Chiesa San Francesco in Asciano.[1]

Collegium Vocale Crete Senesi 2020: van zondag 26 juli tot en met vrijdag 31 juli


Het programma voor 2020 ziet er zoals steeds veelbelovend uit. Het festival opent met een bruisend feest in Asciano. Naar jaarlijkse gewoonte blaast de fanfare van Poggibonsi het Festival op gang blazen en trakteert het festival met een feestelijk glas prosecco op het terras van de Piazza Garibaldi / Bar Hervé. Er zijn vermaarde musici te gast als pianist Nelson Goerner, cellist Andreas Brantelid en leadzanger Christoph Prégardien. Leden van het sextet Concertgebouworkest Amsterdam (met Junko Naito, Leonie Bot, violin, Martina Forni, Frederik Boits, altviool, Clement Peigné, Julia Tom, cello) spelen op woensdagavond en concert op de Piazza Garibaldi in Asciano. Op hetzelfde plein spelen Bart Maris & Friends een openluchtconcert op woensdag en donderdag. Sylvia Huang, de publiekslaureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voert de vioolsonates van Eugène Ysaÿe uit in drie concerten op dinsdag 28 juli.

In 2020 staat het Collegium Vocale Gent garant voor twee verfijnde avonden vol muziek en poëzie. Op 30 juli staat het schitterende Moro o non Moro, Gesualdo's vijfde madrigalenboek op het programma in de Chiesa San Francesco in Asciano. De San Francesco kerk heeft een bijzondere akoestiek. In 2015 was de kerk al de ideale klankruimte voor de madrigalen van Carlo Gesualdo, O dolce mio tesoro. De solisten van Collegium Vocale Gent sluiten het 2020 festival af op vrijdagavond 31 juli in het Monasterio Sant'Anna in Camprena met Purcell's Ode aan St. Caecilia.
Er zijn ook enkele nachtwandelingen die in de vroege ochtens uitmonden in een intiem concert. Dat lijkt ons een unieke ervaring die je niet mag missen.

Naar aanleiding van de Covid-19 pandemie wordt het programma gewijzigd. Nadat de Italiaanse overheid besloten heeft de grenzen open te zetten, wordt het programma aangepast zodat concerten "coronaproof" kunnen plaatsvinden. De organisatie deed de volgende aankondiging:

'Wij hebben met het Collegium Vocale beslist om de twintigste editie van ons Crete Senesi Festival ondanks alles te laten doorgaan, met de meeste van de uitvoerders die waren voorzien, maar in ietwat gewijzigde omstandigheden: minder publiek, geconcentreerd in Asciano en met een aantal creatieve oplossingen."

Alle conserten vinden plaats in Asciano, in de San Francesco-kerk en op de Piazza del Grano. Er worden enkel diners voorzien in La Torre Monte Oliveto Maggiore en La Mencia. Enkel tijdens de opening zijn er ook een concerten in de Basilica Sant' Agata in de hoofdstraat.

Kijk op de website van het festival voor de laatste updates. Lees hier het volledige programma op de website van Muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi. Je kan er ook tickets of een abonnement bestellen.
De openingsavond met fanfare start vroeger dan oorspronkelijk gepland, om 17 30 uur. In Bar Gaston, tijdens de festivalweek omgedoopt tot festivalcafé, wordt het aperitief geserveerd. U vindt er ook  de festivalbalie waar u terecht kan voor alle info maar ook voor uw abonnementsbadge  en uw polsbandje voor de openingsavond.

Download programmaboekje

Download flyer van de Soirée composée

Corona Veiligheid Download Protocollen

Wine Bar Caffè GASTON dei Fratelli Manieri | www.facebook.com/gastonasciano
Edding Quartet. Release video van Benjamin Travade voor de opname van Beethoven op.130 door het Edding Quartet. De opnames vonden plaats in de Chiesa San Francesco in Asciano

 

Authenticiteit

Het in 1970 pgerichte Gentse koor Collegium Vocale uit Gent paste als één van de eerste gezelschappen de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Authenticiteit is daarbij een kernbegrip.
Over die historische uitvoeringspraktijk schrijft Bert Schreurs, algemeen directeur van het gezelschap:

Wat we kunnen doen is met uiterste zorg en precisie de muzikale traditie trachten te ontdoen van de ruis die onvermijdelijk is ontstaan bij de overdracht van de ene generatie musici naar de volgende. Deze basishouding is van essentieel belang en ligt ingebed in het begrip authenticiteit. Authenticiteit in zijn oorspronkelijke betekenis van eigenhandigheid.[4]

Stefan Hertmans beschreef dit naar aanleiding van de 70e verjaardag van Philippe Herreweghe erg mooi in zijn tekst ‘Omzichtige Radicaliteit’'

“authentiek is de aandacht voor het detail in de partituur, voor het begrijpen van wat er staat – niet zozeer om alle idealistische vaagheden over wat er bedoeld kan zijn, maar concreet: wat er van de uitvoerder van maat tot maat wordt verwacht. Uiteraard veronderstelt dit ook context – culturele context, historische context, begrip voor het kader waarbinnen een bepaald muzikaal denken zich heeft ontwikkeld – maar de kern blijft een ascetische aandacht voor het concrete, meer nog: een aandacht die weigert zich de historiserende intenties van de muziek toe te eigenen…. Het veronderstelt dienstbaarheid en soevereiniteit in enen."

 

   
   

Locaties Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival | Ingrandire mappa

 

 
   

Eerdere edities


Programma 2019 | Van zondag 28 juli tot vrijdag 2 augustus

Het festival begon ook in 2019 met een levendig feest in Asciano en opende het festival met een feestelijk glas prosecco op het terras van Piazza Garibaldi / Bar Hervé. Mooie muzikanten zorgen voor een gevarieerde avond: Ensemble Masques, sopraan Eleanor Lyons en pianist Stanislav Solovev, het ensemble Mala Punica onder leiding van Pedro Memelsdorff en Philippe Thuriot als afsluiting.

Verder traden tijdens die zomerse week beroemde muzikanten op als pianist Nelson Goerner, cellist Andreas Brantelid en leadzanger Christoph Prégardien. Leden van het Antwerp Symphony Orchestra en Concertgebouw Orchestra Amsterdam spelen respectievelijk een kamermuziekconcert op maandag en vrijdag. Het Edding Quartet speelt woensdagavond een intiem late-avondconcert en accordeonist Philippe Thuriot sluit de dag af met een gratis improvisatieconcert op het buitenpodium in Bar Hervé op maandag- en donderdagavond.

Op 30 juli verzorgde het Collegium Vocale Gent de prachtige O Primavera van Heinrich Schütz (1585-1672). De solisten van Collegium Vocale Gent sloten het festival ook af op vrijdagavond 2 augustus in het Monasterio Sant'Anna in Camprena met de Psalms Davids van Heinrich Schütz.
Deze editie inspireerde Inge Braeckman tot haar bundel In de eerste uren Zomer.

 


Programma 2018 | 29 JUL - 3 AUG 2018

In 2018 waren uitvoerende musici Paul Lewis, Philippe Thuriot, Tiburtina Ensemble, Huelgas Ensemble, Edding Quartet & Northernlight, Thomas Zehetmaier en Ruth Killius, Reinbert de Leeuw en Barbara Hannigan, Solisten van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en Collegium Vocale Gent.

Op 31 juli was er een exclusief het concert met Tiburtina Ensemble in de abdij van Sant'Antimo dat uitzonderlijk haar deuren openstelde voor het festival.


In 2017 werd in de schitterende setting van het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza één van de meesterwerken uit de 17e-eeuwse sacrale muziek uitgevoerd, de Vespro della Beata Vergine (1610), met Dorothee Mields (sopraan), Barbora Kabátková (sopraan), William Knight -(tenor), Benedict Hymas (tenor), Samuel Boden (tenor), Reinoud van Mechelen (tenor), Peter Kooij (bas) en Wolf Matthias Friedrich (bas).
Voor de albumtrailer van de cd, die op 11 mei 2018 verschijnt, volgen we hier Herreweghe tijdens de repetities in de San Francesco kerk in Asciano.

Herbeleef hier de editie 2017 van het Collegium Vocale Crete Senesi festival.


Collegium Vocale Gent

 

Collegium Vocale Gent, choir and orchestra

Collegium Vocale Gent, koor en orkest, 1 februari 2015 [1]

 

Collegium Vocale Gent bouwde onder leiding van Philippe Herreweghe een omvangrijke discografie op met meer dan 85 opnamen, voornamelijk bij de labels Harmonia Mundi France en Virgin Classics. In 2010 startte een nieuw opnameproject waarbij Philippe Herreweghe samen met Outhere-Music zijn eigen label φ (PHI) oprichtte om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Phi Phi - Phi | Outhere Music

Voorjaar 2020  verscheen de dichtbundel In de eerste uren Zomer  van Inge Braeckman, geïnspireerd door het festival in de Crete Senesi in 2019. Inge Braeckman publiceerde eerder enkele dicht bundels bij Poëziecentrum Gent en bij Ergo Pers. Voor deze laatste uitgeverij van kunstenaarsboeken realiseerde zij onlangs het prachtige Bougainvillea, een livre de peintre met Carole Vanderlinden.

 Een van de best bewaarde geheimen van Toscane is de prachtige vallei van de Valle d'Ombrone. Podere Santa Pia is een authentieke vakantiewoning in Castiglioncello Bandini, een klein dorp in het zuiden van Toscane, in de buurt van Montalcino en de Monte Amiata. Tot 1883 was Santa Pia een klein klooster voor vrouwen, nu is het met behoud van alle authentieke materialen een ideaal vakantieverblijf. Er kunnen tot 11 mensen verblijven.

 

Podere Santa Pia l Toscane Reisgids


 
     

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

     

 

 

 
Chiesa San Francesco, Ascano

  Chiesa di San Francesco (Asciano) interno 2  

Montalcino, l'Abbazia di Sant'Antimo

Chiesa San Francesco, Ascano

 

 

Interno della Chiesa San Francesco, Ascano

 

  L'Abbazia di Sant'Antimo
Paolo Monti - Servizio fotografico (Asciano, 1965) - BEIC 6328809
Monastero di Sant'Anna in Camprena, cortile
Fondazione Bertarell Sasso d'Ombrone, Cinigiano

Album Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

Album Monastero di Sant'Anna in Camprena

 

Monte Oliveto 381   Monte Oliveto 310  
Monte oliveto maggiore, chiesa, ext. 05

Monte Oliveto Maggiore

 

  Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile
Collegiata di Sant'Agata Asciano   Collegiata di Sant'Agata (Asciano), int. 01   Chiesa San Francesco, Ascano
Abside della Collegiata di Sant'Agata (Asciano)  

Interiore della Collegiata di Sant'Agata (Asciano)

 

 

Chiesa San Francesco, Ascano

 

Pieve Santo Stefano a Cennano 13   San francesco asciano   Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

Castelmuzio, Pieve Santo Stefano a Cennano

 

  San Francesco  

Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

 

 

Montalcino, l'Abbazia di Sant'Antimo

  Abbazia di Sant'Antimo, la navata centrale vista dal matroneo

Abbazia di Sant'Antimo in una vecchia foto d'epoca

 

  L'Abbazia di Sant'Antimo  

La navata centrale vista dal matroneo

 


Collegium Vocale Crete Senesi is een organisatie van Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Crete Senesi | Drongenhof 42, 9000 Gent, België | www.collegiumvocalecretesenesi.com

Foto Impresion by Michiel Hendryckx

The Art of the Harpsichord in the 21st Century | Piccola Accademia di Montisi | www.piccolaaccademia.org

Located in a hilltop medieval village in southern Tuscany, the Piccola Accademia di Montisi has been founded to provide a center of inspiration for musicians worldwide who have an interest in the harpsichord, its repertoire and its history.


The AmiataPiano Festival

The AmiataPiano Festival has been founded in 2005 on the slopes of Monte Amiata. The AmiataPianoFestival is organized by the Nuova Amiata Emozioni Association with the support of the Bertarelli Foundation. Since 2011 the artistic director of the festival as a whole was entrusted to Maurizio Baglini.
Claudio Tipa and Maria Iris Tipa Bertarelli, oversee the Bertarelli Foundation, active since 2009, which handles the promo- tion of the Tuscan region through contributions from the art world (such as the Forum, just opened in Montecucco to host concerts and classical music festivals) and environmental, archaeological, and architectural re-storation.

Forum Fondazione Bertarell Sassdo d'Ombrone, Cinigianoi. Più informazione e mappa.
Programma | www.amiatapianofestival.com

Travel guide for Tuscany | The pieve di Santo Stefano a Cennano

VUB, ULB, UGENT EN EY BUNDELEN DE KRACHTEN MET COLLEGIUM VOCALE GENT | Topstudenten dagenlang in cultuurbad met Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans

 

 

 

Door de centrale ligging van Podere Santa Pia in de typische glooiende Toscaanse heuvels maak je gemakkelijk daguitstappen naar Montalcino, Pienza, Montepulciano, Siena, en Grosseto

 


[1] Photo by Michiel Hendryckx. Source: www.collegiumvocalecretesenesi.com
[2] Rik Van Puymbroeck, De Morgen, 1 08 2015
[3] Philippe Herreweghe droomt van Toscaanse concertzaal, De Tijd, 31 07 2015
[4] Programmabrochure seizoen 2017-2018 | www.collegiumvocale.com
[5] In het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi 2017 selecteren VUB, ULB, UGent en Tomorrow’s Legacy program by EY Belgium elk 2 van hun topstudenten om gedurende 6 dagen ondergedompeld te worden in een cultuurbad, gemodereerd en geïnspireerd door Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans. Hun Masterclass vindt plaats van 6 tot11 augustus 2017 in Toscane, Italië.
Philippe Herreweghe, artistiek directeur van het Festival, introduceert de studenten in de klassieke muziek, geeft toelichting bij de uitvoeringspraktijken en gaat met hen in gesprek over het belang van muziekcultuur binnen de Europese geschiedenis. Stefan Hertmans praat met hen over cultuur als een wezenlijk onderdeel van de Europese identiteit en als mogelijke oplossing voor de uitdagingen waar een Europa in volle transitie vandaag mee geconfronteerd wordt. Hierbij worden telkens andere invalshoeken en accenten gelegd, onder meer door tussenkomsten van Paul Scheffer (hoogleraar Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit Amsterdam en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit Tilburg) of Francesco Illy (wijnmaker in Montelcino en Europees ondernemer met een uitgesproken visie over kunst binnen (creatief) ondernemen).