Abbadia San Salvatore

Abbadia di Sant'Antimo


Acquapendente


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono

Bagno Vignoni

Bolsena Lago

Bomarzo


Buenconvento

Campagnatico


Castell'Azarra


Castellina in Chianti


Castiglione d’Orcia

Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia

Celleno


Città di Castello

Cività di Bagnoregio


Gaiole in Chianti

Iris Origo

La Foce


Manciano


Maremma


Montalcino


Monte Amiata


Montecalvello

Montefalco


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore

Monticchiello

Monticiano

Orvieto

Parco Naturale della Maremma

Piancastagnaio

Pienza


Prato

Pitigliano


Rocca d'Orcia

Roccalbegna


San Bruzio


San Galgano


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Sinalunga


Sorano

Sovana

Sovicille


Talamone

Val di Chiana

Val d'Orcia

Vetulonia

Volterra
 

             
 

E N G

Collegium Vocale Crete Senesi, in de Chiesa San Francesco in Asciano [1]

 

Walking trails in Tuscany Travel guide for Tuscany
       
   

Muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi

   
   

'Per visibilia ad invisibilia’

 

Het Collegium Vocale Crete Senesi festival is een jaarlijks muziekfestival onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe in de prachtige streek van de Crete Senesi in Toscane. Het Festival Accademia delle Crete Senesi zoals het festival vroeger werd genoemd, werd opgericht door Philippe Herreweghe en heeft in de Toscaanse Crete senesi een overwegend Vlaams publiek.
Op het programma staat een rijke bloemlezing van meesterwerken en onbekende parels uit acht eeuwen muziekgeschiedenis. Concerten vincen plaats in het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio en in de Chiesa San Francesco in Asciano.[1] Uitzonderlijk stelt ook de Abbazia Sant'Antimo haar deuren open voor het festival op 31 juli voor een exclusief abonnementsconcert met het Tiburtina Ensemble en muziek van de 12e eeuwse mystica Hildegard von Bingen. De solisten van Collegium Vocale Gent sluiten het festival af op vrijdagavond 3 augustus met een programma rondom de muziek van Claudio Monteverdi. Na de Selva morale en de Vespers in eerdere edities staan dit jaar de schitterende madrigalen van de meester uit Cremona garant voor een verfijnde avond vol muziek en poëzie.

 

Programma | 29 JUL - 3 AUG 2018

De Festivaldata voor 2018 : van zondag 29 juli tot en met vrijdag 3 augustus. Uitvoerende musici zijn Paul Lewis, Philippe Thuriot, Tiburtina Ensemble, Huelgas Ensemble, Edding Quartet & Northernlight, Thomas Zehetmaier and Ruth Killius, Reinbert de Leeuw and Barbara Hannigan, Soloists Royal Concertgebouworkest Amsterdam and Collegium Vocale Gent.

Wie intekent op een abonnement krijgt ook een "hidden" concert als bonus: op 31 juli kan u dan exclusief het concert met Tiburtina Ensemble bijwonen in de abdij van Sant'Antimo dat uitzonderlijk haar deuren zal openstellen voor het festival.


Accademia delle Crete Senesi

Samen met musici van dit Collegium Vocale Gent en enkele vrienden-mecenassen, richtte Italiëliefhebber Philippe Herreweghe in 2001 de "Accademia delle Crete Senesi" op. Als antwoord op de drukke concertpraktijk tijdens het seizoen groeide dit jaarlijkse zomerfestival ten zuiden van Siena uit tot een sfeervolle en inspirerende ontmoetingsplaats voor musici en publiek. De kerkjes en kloosters van Asciano, Castelmuzio en het Monastero Sant’Anna in Camprena, zijn door hun akoestiek het perfecte decor voor de intieme optredens.

'Per visibilia ad invisibilia’ is het motto dat Philippe Herreweghe koos toen hij geridderd werd. ‘Door het zichtbare naar het onzichtbare’, is natuurlijk een metafoor voor kunst en leende ik van Erasmus' zegt hij in een interview. [2]
Philippe Herreweghe droomt ook van een permanente concertzaal in de Chiesa San Francesco in Asciano, waar ook tijdens het jaar concerten zouden plaatsvinden. De bedoeling is dat in de 13de eeuwse ontwijde kerk ook tijdens het jaar concerten zouden doorgaan en dat daar een programmatie wordt voor uitgewerkt.[3]

Edding Quartet. Release video van Benjamin Travade voor de opname van Beethoven op.130 door het Edding Quartet. De opnames vonden plaats in de Chiesa San Francesco in Asciano

 

 
   
   

Locaties Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival | Ingrandire mappa

 

 
   

Philippe Herreweghe werd in mei 2017 zeventig jaar. Dat werd gevierd met een feestelijke concertreeks in De Singel (Antwerpen) en tijdens de zomermaanden, van 6 tot 11 augustus, in het Collegium Vocale Crete Senesi festival in Toscane. Voor het eerste was er ook een masterclass onder de inspirerende leiding van Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans. Drie universiteiten, VUB, ULB, UGent en een private partner bundelden de krachten en brachten enkele van hun studenten samen om gedurende 6 dagen ondergedompeld te worden in een cultuurbad in Asciano. Paul Scheffer en Francesco Illy zorgen voor prikkelende interventies.

Herbeleef hier de editie 2017 van het Collegium Vocale Crete Senesi festival.

 

In 2017 werd in de schitterende setting van het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza één van de meesterwerken uit de 17e-eeuwse sacrale muziek uitgevoerd, de Vespro della Beata Vergine (1610), met Dorothee Mields (sopraan), Barbora Kabátková (sopraan), William Knight -(tenor), Benedict Hymas (tenor), Samuel Boden (tenor), Reinoud van Mechelen (tenor), Peter Kooij (bas) en Wolf Matthias Friedrich (bas).
Voor de albumtrailer van de cd, die op 11 mei 2018 verschijnt, volgen we hier Herreweghe tijdens de repetities in de San Francesco kerk in Asciano.

 

Albumtrailer bij het verschijnen van de MONTEVERDI - VESPRO DELLA BEATA VERGINE, Philippe Herreweghe , Collegium Vocale Gent bij PHI, een label opgericht en onder leiding van Philippe Herreweghe

 

 
Album Crete Senesi

       
     

 

 

 
Paolo Monti - Servizio fotografico (Asciano, 1965) - BEIC 6328809
Monastero di Sant'Anna in Camprena, cortile
Fondazione Bertarell Sasso d'Ombrone, Cinigiano

Album Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

Album Monastero di Sant'Anna in Camprena

 

Monte Oliveto 381   Monte Oliveto 310  
Monte oliveto maggiore, chiesa, ext. 05

Monte Oliveto Maggiore

 

  Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile
Collegiata di Sant'Agata Asciano   Collegiata di Sant'Agata (Asciano), int. 01   Chiesa San Francesco, Ascano
Abside della Collegiata di Sant'Agata (Asciano)  

Interiore della Collegiata di Sant'Agata (Asciano)

 

 

Chiesa San Francesco, Ascano

 

Pieve Santo Stefano a Cennano 13   San francesco asciano   Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

Castelmuzio, Pieve Santo Stefano a Cennano

 

  San Francesco  

Chiesa di San Francesco (Asciano) interno

 


Collegium Vocale Crete Senesi | www.collegiumvocalecretesenesi.com


Foto Impresion by Michiel Hendryckx

The Art of the Harpsichord in the 21st Century | Piccola Accademia di Montisi | www.piccolaaccademia.org

Located in a hilltop medieval village in southern Tuscany, the Piccola Accademia di Montisi has been founded to provide a center of inspiration for musicians worldwide who have an interest in the harpsichord, its repertoire and its history.


The AmiataPiano Festival

The AmiataPiano Festival has been founded in 2005 on the slopes of Monte Amiata. The AmiataPianoFestival is organized by the Nuova Amiata Emozioni Association with the support of the Bertarelli Foundation. Since 2011 the artistic director of the festival as a whole was entrusted to Maurizio Baglini.
Claudio Tipa and Maria Iris Tipa Bertarelli, oversee the Bertarelli Foundation, active since 2009, which handles the promo- tion of the Tuscan region through contributions from the art world (such as the Forum, just opened in Montecucco to host concerts and classical music festivals) and environmental, archaeological, and architectural re-storation.

Forum Fondazione Bertarell Sassdo d'Ombrone, Cinigianoi. Più informazione e mappa.
Programma | www.amiatapianofestival.com

Travel guide for Tuscany | The pieve di Santo Stefano a Cennano

VUB, ULB, UGENT EN EY BUNDELEN DE KRACHTEN MET COLLEGIUM VOCALE GENT | Topstudenten dagenlang in cultuurbad met Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans

 

 

Holiday Accommodation Tuscany


De Toscaanse Maremma is een heuvelachtig gebied ten zuidoosten van Siena. Het is één van de meest unieke en fascinerende gebieden van Toscane die nog niet overrompeld werden door het grote toerisme. Het gebied bestaat uit ronde heuvels met wijnbouw en akkerland, olijfbomen, bossen en de zo typische macchia. Leuke dagtrips zijn Siena, de thermale baden van Saturnia en Bagno San Filippo, Montalcino en de Abdij van Sant'Antimo. En natuurlijk de Crete senesi, het mooie heuvellandschap ten noorden van Podere Santa Pia, tussen Montalcino en Siena.

Dit landelijk gelegen natuurhuis ligt op een heuvel in het hart van de Toscaanse Maremma. Het voormalige kleine klooster is bereikbaar via een onverharde weg van 2,7 km. Het uitzicht is uniek en adembenemend mooi.
De warme aardse tinten van het huis zorgen voor een mediterrane sfeer. In het interieur wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor het huis een rustieke uitstraling heeft. De originele cotto tegels op de vloer, de houten balken aan het plafond en de eenvoudige maar smaakvolle inrichting stralen de typische Toscaanse landelijke atmosfeer uit.
Het is een ideale plek voor rust en ontspanning, in een rustgevende en authentieke wilde natuuromgeving.


Natuurhuis in Toscane | Holiday house Podere Santa Pia

 

Celebrare il dolce far niente

 

 

 

Door de centrale ligging van Podere Santa Pia in de typische glooiende Toscaanse heuvels maak je gemakkelijk daguitstappen naar Montalcino, Pienza, Montepulciano, Siena, en Grosseto

 


[1] Photo by Michiel Hendryckx. Source: www.collegiumvocalecretesenesi.com
[2] Rik Van Puymbroeck, De Morgen, 1 08 2015
[3] Philippe Herreweghe droomt van Toscaanse concertzaal, De Tijd, 31 07 2015
[4] Programmabrochure seizoen 2017-2018 | www.collegiumvocale.com
[5] In het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi 2017 selecteren VUB, ULB, UGent en Tomorrow’s Legacy program by EY Belgium elk 2 van hun topstudenten om gedurende 6 dagen ondergedompeld te worden in een cultuurbad, gemodereerd en geïnspireerd door Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans. Hun Masterclass vindt plaats van 6 tot11 augustus 2017 in Toscane, Italië.
Philippe Herreweghe, artistiek directeur van het Festival, introduceert de studenten in de klassieke muziek, geeft toelichting bij de uitvoeringspraktijken en gaat met hen in gesprek over het belang van muziekcultuur binnen de Europese geschiedenis. Stefan Hertmans praat met hen over cultuur als een wezenlijk onderdeel van de Europese identiteit en als mogelijke oplossing voor de uitdagingen waar een Europa in volle transitie vandaag mee geconfronteerd wordt. Hierbij worden telkens andere invalshoeken en accenten gelegd, onder meer door tussenkomsten van Paul Scheffer (hoogleraar Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit Amsterdam en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit Tilburg) of Francesco Illy (wijnmaker in Montelcino en Europees ondernemer met een uitgesproken visie over kunst binnen (creatief) ondernemen).