Abbadia San Salvatore

Abbadia di Sant'Antimo


Acquapendente


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono

Bagno Vignoni

Bolsena Lago

Bomarzo


Buenconvento

Campagnatico


Castell'Azarra


Castellina in Chianti


Castiglione d’Orcia

Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia

Celleno


Città di Castello

Cività di Bagnoregio


Gaiole in Chianti

Iris Origo

La Foce


Manciano


Maremma


Montalcino


Monte Amiata


Montecalvello

Montefalco


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore

Monticchiello

Monticiano

Orvieto

Parco Naturale della Maremma

Piancastagnaio

Pienza


Prato

Pitigliano


Rocca d'Orcia

Roccalbegna


San Bruzio


San Galgano


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Sinalunga


Sorano

Sovana

Sovicille


Talamone

Val di Chiana

Val d'Orcia

Vetulonia

Volterra
 

             
 

E N G

Collegium Vocale Crete Senesi, in de Chiesa San Francesco in Asciano [1]

 

Walking trails in Tuscany Travel guide for Tuscany
       
   

Muziekfestival Collegium Vocale Crete Senesi | 2017

   
   

'Per visibilia ad invisibilia’

 

Philippe Herreweghe wordt in mei 2017 zeventig jaar. Dat wordt gevierd met een feestelijke concertreeks in De Singel en deze zomer, van 6 tot 11 augustus, in het Collegium Vocale Crete Senesi festival.
In Antwerpen worden de madrigalen Volgendo il ciel van Monteverdi uitgevoerd, een bloemlezing uit het zesde en achtste Madrigaalboek. Dit door Philippe Herreweghe samengestelde programma brengt een hallucinerende bloemlezing uit twee van Monteverdi’s meest dramatisch geladen madrigaalboeken: Il sesto libro de madrigali (1614) en de Madrigali guerrieri et amorosi (1638). Deze zomer volgen in de schitterende setting van het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza de Vespro della Beata Vergine (1610) met Dorothee Mields (sopraan), Barbora Kabátková (sopraan), William Knight -(tenor), Benedict Hymas (tenor), Samuel Boden !tenor), Reinoud van Mechelen (tenor), Peter Kooij (bas) en Wolf Matthias Friedrich (bas).

Het Collegium Vocale Crete Senesi festival is een jaarlijks muziekfestival onder de artistieke leiding van Philippe Herreweghe in de prachtige streek van de Crete Senesi in Toscane.
Het Festival Accademia delle Crete Senesi zoals het festival vroeger werd genoemd, werd opgericht door Philippe Herreweghe.
Concerten vincen plaats in het al genoemde Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio en in de Chiesa San Francesco in Asciano.[1]

 

06 - 11 AUG 2017

 

De Festivaldata voor 2018 : van zondag 29 juli tot en met vrijdag 3 augustus.

Programma

 


In de schitterende setting van het Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza wordt één van de meesterwerken uit de 17e-eeuwse sacrale muziek uitgevoerd, de Vespro della Beata Vergine (1610), met Dorothee Mields (sopraan), Barbora Kabátková (sopraan), William Knight -(tenor), Benedict Hymas (tenor), Samuel Boden !tenor), Reinoud van Mechelen (tenor), Peter Kooij (bas) en Wolf Matthias Friedrich (bas).


Albumtrailer bij het verschijnen van de MONTEVERDI - VESPRO DELLA BEATA VERGINE, Philippe Herreweghe , Collegium Vocale Gent bij PHI, een label opgericht en onder leiding van Philippe Herreweghe

 

   
   

Mappa Monastero di Sant'Anna in Camprena | Ingrandire mappa

 

 
   

Accademia delle Crete Senesi

Samen met musici van dit Collegium Vocale Gent en enkele vrienden-mecenassen, richtte Italiëliefhebber Philippe Herreweghe in 2001 de "Accademia delle Crete Senesi" op. Als antwoord op de drukke concertpraktijk tijdens het seizoen groeide dit jaarlijkse zomerfestival ten zuiden van Siena uit tot een sfeervolle en inspirerende ontmoetingsplaats voor musici en publiek. De kerkjes en kloosters van Asciano, Castelmuzio en het Monastero Sant’Anna in Camprena, zijn door hun akoestiek het perfecte decor voor de intieme optredens.

'Per visibilia ad invisibilia’ is het motto dat Philippe Herreweghe koos toen hij geridderd werd. ‘Door het zichtbare naar het onzichtbare’, is natuurlijk een metafoor voor kunst en leende ik van Erasmus' zegt hij in een interview. [2]
Philippe Herreweghe droomt ook van een permanente concertzaal in de Chiesa San Francesco in Asciano, waar ook tijdens het jaar concerten zouden plaatsvinden. De bedoeling is dat in de 13de eeuwse ontwijde kerk ook tijdens het jaar concerten zouden doorgaan en dat daar een programmatie wordt voor uitgewerkt.[3]

Authenticiteit

Philippe Herreweghe richtte in 1970 het Gentse koor Collegium Vocale Gent op. Het Collegium Vocale uit Gent paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Authenticiteit is daarbij een kernbegrip.
Over die historische uitvoeringspraktijk schrijft Bert Schreurs, algemeen directeur van het gezelschap

Wat we kunnen doen is met uiterste zorg en precisie de muzikale traditie trachten te ontdoen van de ruis die onvermijdelijk is ontstaan bij de overdracht van de ene generatie musici naar de volgende. Deze basishouding is van essentieel belang en ligt ingebed in het begrip authenticiteit. Authenticiteit in zijn oorspronkelijke betekenis van eigenhandigheid.[4]

Stefan Hertmans beschreef dit naar aanleiding van de 70e verjaardag van Philippe Herreweghe erg mooi in zijn tekst ‘Omzichtige Radicaliteit’'

“authentiek is de aandacht voor het detail in de partituur, voor het begrijpen van wat er staat – niet zozeer om alle idealistische vaagheden over wat er bedoeld kan zijn, maar concreet: wat er van de uitvoerder van maat tot maat wordt verwacht. Uiteraard veronderstelt dit ook context – culturele context, historische context, begrip voor het kader waarbinnen een bepaald muzikaal denken zich heeft ontwikkeld – maar de kern blijft een ascetische aandacht voor het concrete, meer nog: een aandacht die weigert zich de historiserende intenties van de muziek toe te eigenen…. Het veronderstelt dienstbaarheid en soevereiniteit in enen."

 

Voor het eerst is er ook een masterclass onder de inspirerende leiding van Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans. Drie universiteiten, VUB, ULB, UGent en een private partner bundelen de krachten en brengen enkele van hun studenten samen om gedurende 6 dagen ondergedompeld te worden in een cultuurbad in Asciano. Paul Scheffer en Francesco Illy zorgen voor prikkelende interventies.


Edding Quartet. Release video van Benjamin Travade voor de opname van Beethoven op.130 door het Edding Quartet. De opnames vonden plaats in de Chiesa San Francesco in Asciano


Op 7 augustus speelt het Edding Quartet in de Chiesa San Francesco in Asciano (String Quintet Mozart) en op 11 augustus in de Chiesa Santo Stefano in Castelmuzio wordt Beethovens strijkkwartet op. 132 uitgevoerd.

 Een van de best bewaarde geheimen van Toscane is de prachtige vallei van de Valle d'Ombrone. Podere Santa Pia is een authentieke vakantiewoning in Castiglioncello Bandini, een klein dorp in het zuiden van Toscane, in de buurt van Montalcino en de Monte Amiata. Tot 1883 was Santa Pia een klein klooster voor vrouwen, nu is het met behoud van alle authentieke materialen een ideaal vakantieverblijf. Er kunnen tot 11 mensen verblijven.


Podere Santa Pia l Toscane Reisgids

     

 

 

Follow us on Instagram  Follow us on Instagram

Album Crete Senesi

       
     

 

 

 
Paolo Monti - Servizio fotografico (Asciano, 1965) - BEIC 6328809
Monastero di Sant'Anna in Camprena, cortile
Fondazione Bertarell Sasso d'Ombrone, Cinigiano

Album Monastero di Monte Oliveto Maggiore

 

Album Monastero di Sant'Anna in Camprena

 

Monte Oliveto 381   Monte Oliveto 310  
Monte oliveto maggiore, chiesa, ext. 05

Monte Oliveto Maggiore

 

  Monte Oliveto Maggiore  
Monte Oliveto Maggiore, Campanile
Collegiata di Sant'Agata Asciano   Collegiata di Sant'Agata (Asciano), int. 01   Chiesa San Francesco, Ascano
Abside della Collegiata di Sant'Agata (Asciano)   Interiore della Collegiata di Sant'Agata (Asciano)  

Chiesa San Francesco, Ascano

 

Pieve Santo Stefano a Cennano 13        

Castelmuzio, Pieve Santo Stefano a Cennano

 

       


Collegium Vocale Crete Senesi | www.collegiumvocalecretesenesi.com

Mariavespers van Monteverdi | Monasterio Sant’Anna in Camprena bij Pienza, twee concerten

Dit jaar wordt herdacht dat Claudio Monteverdi 450 jaar geleden, in 1567, werd geboren.

Als er één componist de overgang van de renaissance naar de barok belichaamt, dan is het wel Claudio Monteverdi, die precies 450 jaar geleden in Cremona werd geboren. Omschreven door zijn tijdgenoten als l’_oracolo della musica_ was hij als zanger, maestro di cappella en componist niet alleen doordrongen van de oude polyfone traditie, maar stond hij ook aan de wieg van de seconda pratica. In die revolutionair vernieuwende stijl primeerde niet de muziek op zich, maar de expressieve lezing van de tekst. Zoals blijkt uit de psalmen en weelderige concerti van de Vespro della Beata Vergine uit 1610 sloten beide werelden elkaar niet uit, wel in tegendeel! De esthetische spanning tussen beide, of de combinatie ervan bleek een nieuwe bron van onuitputtelijke artistieke rijkdom.

Monteverdi’s Vespro della Beata Vergine, ofwel de Mariavespers, geldt als één van de meesterwerken uit de 'oude muziek'. De vespers, het kerkelijke avondgebed bij zonsondergang, vormen het muzikale hoogtepunt van de katholieke liturgie. Monteverdi schreef zijn Mariavespers voor Paus Paulus V. [4]


Foto Impresion by Michiel Hendryckx

The Art of the Harpsichord in the 21st Century | Piccola Accademia di Montisi | www.piccolaaccademia.org

Located in a hilltop medieval village in southern Tuscany, the Piccola Accademia di Montisi has been founded to provide a center of inspiration for musicians worldwide who have an interest in the harpsichord, its repertoire and its history.

Piccola Accademia Summer Concerts 2017
Ketil Haugsand at La Cura, Montisi, July 11
Christophe Rousset at La Cura, Montisi, July 18
Jean Rondeau and Thomas Dunford at Pieve di Santo Stefano, Castelmuzio, August 1

The AmiataPiano Festival has been founded in 2005 on the slopes of Monte Amiata. The AmiataPianoFestival is organized by the Nuova Amiata Emozioni Association with the support of the Bertarelli Foundation. Since 2011 the artistic director of the festival as a whole was entrusted to Maurizio Baglini.
Claudio Tipa and Maria Iris Tipa Bertarelli, oversee the Bertarelli Foundation, active since 2009, which handles the promo- tion of the Tuscan region through contributions from the art world (such as the Forum, just opened in Montecucco to host concerts and classical music festivals) and environmental, archaeological, and architectural re-storation.

Forum Fondazione Bertarell Sassdo d'Ombrone, Cinigianoi. Più informazione e mappa.
Programma | www.amiatapianofestival.com

Travel guide for Tuscany | The pieve di Santo Stefano a Cennano

VUB, ULB, UGENT EN EY BUNDELEN DE KRACHTEN MET COLLEGIUM VOCALE GENT | Topstudenten dagenlang in cultuurbad met Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans

 

 

 

Door de centrale ligging van Podere Santa Pia in de typische glooiende Toscaanse heuvels maak je gemakkelijk daguitstappen naar Montalcino, Pienza, Montepulciano, Siena, en Grosseto


[1] Photo by Michiel Hendryckx. Source: www.collegiumvocalecretesenesi.com
[2] Rik Van Puymbroeck, De Morgen, 1 08 2015
[3] Philippe Herreweghe droomt van Toscaanse concertzaal, De Tijd, 31 07 2015
[4] Programmabrochure seizoen 2017-2018 | www.collegiumvocale.com
[5] In het kader van het festival Collegium Vocale Crete Senesi 2017 selecteren VUB, ULB, UGent en Tomorrow’s Legacy program by EY Belgium elk 2 van hun topstudenten om gedurende 6 dagen ondergedompeld te worden in een cultuurbad, gemodereerd en geïnspireerd door Philippe Herreweghe en Stefan Hertmans. Hun Masterclass vindt plaats van 6 tot11 augustus 2017 in Toscane, Italië.
Philippe Herreweghe, artistiek directeur van het Festival, introduceert de studenten in de klassieke muziek, geeft toelichting bij de uitvoeringspraktijken en gaat met hen in gesprek over het belang van muziekcultuur binnen de Europese geschiedenis. Stefan Hertmans praat met hen over cultuur als een wezenlijk onderdeel van de Europese identiteit en als mogelijke oplossing voor de uitdagingen waar een Europa in volle transitie vandaag mee geconfronteerd wordt. Hierbij worden telkens andere invalshoeken en accenten gelegd, onder meer door tussenkomsten van Paul Scheffer (hoogleraar Wibautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit Amsterdam en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit Tilburg) of Francesco Illy (wijnmaker in Montelcino en Europees ondernemer met een uitgesproken visie over kunst binnen (creatief) ondernemen).