Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buenconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Italië
             
 
Civita di Bagnoregio, is noted for its striking position atop a plateau of friable volcanic tuff overlooking the Tiber river valley, in constant danger of destruction as its edges fall off, leaving the buildings built on the plateau to crumble.
E N G      I T

Civita di Bagnoregio


Surroundings
       
   

Civita di Bagnoregio

   
   

Een van de merkwaardigste stadjes in Italië is ongetwijfeld Civita di Bagnoregio. Dit arendsnest is gebouwd op een tufsteenrots die jaar na jaar steeds verder afbrokkelt. Civita wordt dan ook “la città che muore”, de stad die sterft, genoemd. Het dorp dat als een soort eiland in een vlakje ligt, lijkt langzaam af te brokkelen. Een voetgangersbrug verbindt het oudere dorpje met het grotere dorp Bagnoregio.

Het kleine middeleeuwse stadje heeft nog slechts een enkele stadspoort over, de andere vier zijn in de loop der tijden in de afgrond verdwenen. Cività ligt helemaal in het noorden van Lazio, boven Viterbo. Net zoals bij Orvieto in Umbrië en Pitigliano en Sorano in Toscane bestaat de bodem uit een zacht, poreus vulkanisch gesteente.
Het stadje maakt deel uit van Bagnoregio, maar door een aardbeving in 1695 werd de cività volledig afgescheiden van Bagnoregio. De inwoners vertrokken daarna massaal en de Cività was enkel nog bereikbaar met ezels. Er werd besloten een stenen brug te bouwen om Civita weer te verbinden met het grotere Bagnoregio, en 1965 werd de brug vervangen door een stevige lange, smalle voetgangersbrug. Auto’s kunnen de stervende stad niet in.

Om Civita te bereiken, moet je eerst door Bagnoregio. Bagnoregio en Civita di Bagnoregio waren vroeger eén geheel. Door de erosie zijn zij echter van elkaar gescheiden door een ravijn. Begin van de vorige eeuw was Civita di Bagnoregio helemaal niet bereikbaar; het werd dan ook de stervende stad genoemd. Om de unieke verloren sfeer van het stadje te proeven, kan je de kerk van San Donato bezoeken die ooit een basiliek was.
Er zijn vele middeleeuwse huizen, een olijfmolen uit de 16de eeuw, het Palazzo Vescovile (bisschoppelijk paleis), het geboortehuis van San Bonaventura, de patroonheilige van Bagnoregio, en de middeleeuwse Porta Santa Maria, de toegangspoort van de oude stad. Aan weerszijden van de poort staan twee bas-reliëfs van leeuwen met een mensenhoofd in hun klauwen. Zij verwijzen naar de populaire overwinning die de inwoners van Cività behaalden in 1457 bij hun opstand tegen de heerschappij van de Monaldeschi uit Orvieto. Via de poort kom je op het hoofdplein, waar de romaanse kerk San Donato staat. Je vindt er is een 15de eeuws crucifix, die ieder jaar op goede vrijdag wordt rondgedragen in de processie. De afbladderende fresco's en naïeve schilderijen zorgen voor een authentieke sfeer.

De toekomst van Civita di Bagnoregio is erg onzeker, omdat de tufsteenrots waarop het dorp gebouwd werd verder door erosie aangetast wordt.

Onderaan de brug is er een betalende parking. Betalen is aangewezen want er worden veel boetes uitgeschreven.

Een interessante webpublicatie over Civita di Bagnoregio is 'Accross the Bridge: A portrait of Civita di Bagnoregio' van Carol Martin Wat.

Civit'arte is een festival met theater, dans en pezrformances dat plaatsheeft in augustus.
infopoint

Comune

Tweemaal per jaar heeft er een palio met ezels plaats op de piazza van de Cività, de eerste zondag van juni en de tweede zondag van september.

Albert Heijn maakte een reclamespotje over zijn Italiaanse producten. Het filmpje werd opgenomen in Cività di Bagnoregio.

 

 

Wandelen in Toscane | Civita di Bagnoregio

Een lange maar spectaculaire wandeling in de opgeving van Civita di Bagnoregio.


In het nabijgelegen dorp Lubriano heb je ook een mooi zicht op de vallei van de ‘calanchi’ (een soort uitgesleten heuvels, enigszins te vergelijken met de crete senesi). Het panoramisch punt wordt overigens het ‘teatro dei calanchi’ genoemd.

 

   
   
Teatro dei calanchi
 
 
   

Civita di Bagnoregio, Castel Cellesi en Vetriolo maken deel uit van Bagnoregio.Enlarge map
 


Comuni van de province Viterbo | Acquapendente · Arlena di Castro · Bagnoregio · Barbarano Romano · Bassano Romano · Bassano in Teverina · Blera · Bolsena · Bomarzo · Calcata · Canepina · Canino · Capodimonte · Capranica · Caprarola · Carbognano · Castel Sant'Elia · Castiglione in Teverina · Celleno · Cellere · Civita Castellana · Civitella d'Agliano · Corchiano · Fabrica di Roma · Faleria · Farnese · Gallese · Gradoli · Graffignano · Grotte di Castro · Ischia di Castro · Latera · Lubriano · Marta · Montalto di Castro · Monte Romano · Montefiascone · Monterosi · Nepi · Onano · Oriolo Romano · Orte · Piansano · Proceno · Ronciglione · San Lorenzo Nuovo · Soriano nel Cimino · Sutri · Tarquinia · Tessennano · Tuscania · Valentano · Vallerano · Vasanello · Vejano · Vetralla · Vignanello · Villa San Giovanni in Tuscia · Viterbo · VitorchianoWilliam Turner in
Civita di Bagnoregio, 1828Joseph Mallord William Turner ‘Italian Landscape, probably Civita di Bagnoregio’, 1828

Joseph Mallord William Turner ‘Italian Landscape, probably Civita di Bagnoregio’, 1828

 

De Engelse kunstenaar Turner was één van de belangrijkste kunstenaar van de Engelse romantische school. Na een tweede Italiaanse reis in 1828, hield de kunstenaar zich steeds intensiever bezig met het schilderen van het licht; het onderwerp lijkt zelfs van secundair belang: vormen en details worden slechts vaag aangegeven op brede vlakken van geel, wit, roze, rood, koel grijs en blauw in tal van schakeringen.

Tijdens deze tweede reis naar Rome in 1828, bracht Turner enkele weken schilderend door in een atelier. Het was de eerste en enige keer dat hij dat lijkt te hebben gedaan in een vreemd land.
Dit indrukwekkend maar onvoltooid werk lijkt te dateren uit die periode. Schetsen documenteren zijn route tussen Firenze en Rome en suggereren dat de locatie zich ergens in de buurt van de stad van Orvieto moet bevinden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Cività di Bagnoregio. [1]

 


[1] Bron: 'Italian Landscape, probably Civita di Bagnoregio', Joseph Mallord William Turner | www.tate.org.uk